3. припремна акција Чачак – Овчар – Каблар – Маљен – Сувобор – Прањани/ 18-20.05.2018.

Поводом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта, изведена је успешно 3. припремна акција од петка 18. до недеље 20.маја 2018.године, а која је била посвећена Колубарској бици, са делом терена где је значајни допринос дала Ужичка војска под командом ђенерала Вукомана Арачића, бранећи леви бок Прве Српске армије која је извршила пробој под командом легендарног Војводе Живојина Мишића. Учествовало је 45 пријављених кандидата из разних крајева Србије који су савладали у три етапе око 80км са висинском разликом при успону од 3100м и силаску 2800м.

Учесници акције окупили су се у петак 18.маја код фабрике Слобода у Чачку. Овде је извршена пријава учешћа и око 18:35 сати, кренули смо планираном маршутом преко села Придворица, Ртари до села Дучаловића, које се налази у подножију Овчара. Киша је падала током скоро целог пута. Без обзира на квалитетну опрему сви смо били потпуно мокри до наведеног циља. Прва деоница је успешно савладана, при чему је дужина стазе била око 14км са успоном 650м и спуштањем 260м.

У суботу 19.маја, крећемо у 6:30 часова из села Дучаловићи, преко Овчара до манастира Сретења, где смо се Богу помолили и где су нас дочекале гостопримљиве монахиње које смо упознали са нашом акцијом. Продужавамо спуштањем у долину Западне Мораве поред манастира Преобрежење у Овчар бањи, а затим преко висећег моста прелазимо на леву обалу Западне Мораве, где је почео успон на Каблар – 889м поред испоснице Св.Саве. Продужавамо венцем преко села Рошци и Врнчани до села Јанчића, где смо обишли спомен чесму ђенералу Вукоману Арачићу – комаданту Ужичке војске која је водила крваве борбе на овим просторима и допринела да се Прва армија консолидује и у контра офанзиви протера окупатора преко венца планина Маљена и Сувобора, одакле је потекла позната песма ,,Са Овчара и Каблара… неста швабе и маџара“. Продужавамо пут преко Годуна, Шиљковице, Шумљаковине, Гојне Горе до села Богданице, у долини реке Каменице, прелазимо на леву обалу и преко Округлих бреза, стижемо око 22 часа у долину реке Тиње код ловачког дома. Следило је постављање логора са шаторима. Ова деоница  је била у дужини од 38км са успоном око 1600м и спуштања око 1500м.

У недељу 20.маја из долине реке Тиње преко Голог брда и Камаља изашли смо на Велики Маљен – 970м, да би се преко Риора венцем спустили у долину реке Граб до Мокре пећине. Кратак одмор па смо продужили успон на Бабину главу до Равне Горе.  Преко села Коштунићи стигли смо до Галовића ливада, где је био аеродром током Другог светског рата и одакле су спашени  многи савезнички пилоти. Дужина ове деонице била је око 26км са успоном 850м и спуштања око 980м. Овде нас је чекао организован превоз. Организован ручак уз трубаче дечијег оркестра у селу Прањани и гостопримство  ОШ ,,Иво Андрић“ памтиће учесници акције. За крај у Чачку на градском гробљу одата је пошта и упаљена воштаница легендарном Војводи Степи Степановић, комаданту Друге Армије, баш оне на којем правцу је извршен централни пробој Солунског фронта 1918. године.

Била је ово још једна успешно изведена припремна акција, која ће се памтити на многаја љета уз љуте ране многих жуљева, за које се нико није пожалио. Похвала овом приликом за све учеснике и логистику, за морално држање, доследни својих славних предака, и за допринос  да успешно ову акцију спроведем са својим сарадницима од почетка до краја.

Следећа припремна акција посвећена Тимочкој дивизији одржаће се 15-17.јуна 2018.год на Старој планини.

Извештај доставио:

Водич МБ 165. Радољуб Кнежевић