4. припремна акција „Стара планина“

План и програм Стара планина 15-17.јун
Ближи нам се прва од две ударне тест туре, најдужи планински венац Србије.
 
Полазак је у петак 15.јуна у 17х са паркинга Стецо пумпе (близу некадашње БИП пиваре). Путује се око 5 сати до Топлог дола. Спавање у дворишту старе граничне карауле (шаторска варијанта). Ујутру остављамо вишак ствари, шаторе, вреће и остало у викендици у Топлом долу.
Акција стартује у суботу у 5:30, иде се директ ка Миџору из Топлог дола (иначе је тај потез у 1915. години чувала Тимочка дивизија, ту су се водиле озбиљне битке и повлачење ка Пироту). Успонима 8км и 1.500м висинске разлике, на врху се радвајамо. Ко је слабије кондиције, са Радетом иде познатим путем ка Бабином зубу (7км до ресторана Плажа) где можете направити паузу и онда низбрдо макадамским путем 8 км до Топлог дола и тако затварате круг. Круг је око 23км.
Јача група наставља ка Вражијој глави и преко Белеђа се спушта у Топли дол. Та тура укупно има 40км, 32 км од Миџора. Обавезне су чеоне лампе и ланч пакет (препоручујемо орашасте плодове/коштуњичаво воће).Успут има доста извора, тако да је довољно имати код себе боцу од 1-1,5 лит.
Сви се опет налазимо у Топлом долу, у дворишту карауле где ће нам бити камповање. Село нема продавницу и има врло слаб домет (боље стоје ВИП и МТС). Контакт ће свима бити возач који остаје цео дан у викендици.
Недеља, полазак у 5:30 часова из Топлог дола, са друге стране Старе у село Црни врх и излазак на Дупљак преко Мирице (једини врх поред Миџора изнад 2.000мнв).
Недељна тура има око 19км и цца 1.100м успона.
План је да се вратимо у Београд до 20-21х.
 
Сви учесници морају носити храну са собом. Предео кроз који идемо нема продавницу.Темпо ће бити солидан али ћемо зато имати две групе.
Циљ је да вас након ове туре и Шаре поделимо у две групе, да вас оба водича упознају и договоре расподелу за даље, пошто ће на Кајмакчалану бити две групе, бржа и спорија. На тај начин би задовољили оба критеријума.
Цена по особи – 2.600 динара, након пријаве одмах иде уплата од 50%, остатак на лицу места.
 
Организација обухвата:
– превоз мини бусем (БГ – Топли дол – Црни врх – БГ)
– лиценцираног водича (та услуга се не наплаћује)
Организација не обухвата:
– индивидуалне трошкове, храну…
Обавезна опрема:
1.Бидони или мехури (цамел баг) 1-2л минимум
2. Наочаре за Сунце
3. Горе-теx јакна (или нешто непромочиво у случају пљускова)
4. Шешир / капа (заштита од Сунца)
5. Резервне чарапе
6. Рукавице (никад се не зна)
7. Ранац од минимум 25 лит
8. Подлошка (не носите у ранцу)
9. Врећа (не носите у ранцу)
10. Панталоне (кепер или сл.) никако памук
11. Ципеле за планинарење
12. Крема за сунчање, крема за усне
13. Активна мајица
14. Чеона лампа
Препоручена опрема:
-. Штапови за трек
– Прибор, посуђе, горионик и плинска боца
– ГПС
– Кабаница
– Пиштаљка
– Медицински комплет (завоји, лекови, ханзапласт итд)
* Шатори су углавном за 2/3 особе па се између себе договарате, уколико немате шатор или цимера, пишите нам.
 
Напомена: Рок за пријаву истиче 7.јуна. Један мини бус има 20 места, уколико нас буде 30 / 50, цена се можда промени за 10/20% ако не можемо попунити други мини бус скроз. Вишак ствари можете оставити у мини бусу свакако. Плаћање се врши преко рачуна удружења а цео износ се мора регулисати до 6.јуна. Озбиљно схватите ову туру а ко хоће добар тренинг, препорука је – пун ранац, што тежи. На вама је а ова врста тренинга ће вам значити за прелазак линије Солунског фронта у јулу.
 
Пријаве за туру и даље инструкције искључиво иду преко маила: itsmarkonikolic@gmail.com
Контакт особа – Марко Николић 063.86.70.711