5. припремна акција „Шар планина“

5. ПРИПРЕМНА АКЦИЈА  ,, ШАР ПЛАНИНА – 2018

Пета припремна акција удружења ,,Отаџбина памти“ извешће се у склопу  Видовданских свечаности, у славу свих српских јунака који су дали своје животе за отаџбину Србију. У организацији планинарских клубова са простора Косова и Метохије, где се организије РЕПУБЛИЧКА планинарска високогорска акција под називом  ,,Шар планина- 2018, која ће се извести од 28.јуна до 01.јула 2018.године, са центром окупљања и извођења акције на Шар планини – Ски центар Брезовица, позивамо Вас на акцију која нуди за планинаре једну прелепу и атрактивну високогорску туру, за многе пуну нових дестинација. Домаћини акције су ПСК Успон – Штрпце – Сириничка жупа.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

ЧЕТВРТАК 28.06.2018.

05:3о часова – Полазак организованим превозом из Лепосавића правцем Звечан, Косовска Митровица, Приштина, Грачаница, уз обилазак манастира Грачаница и учешће на централном обележавању Видовданских свечаности и комеморацији косовским јунацима у Грачаници и Газиместану. Продужетак пута преко Урошевца, обилазак планинског градића Штрпца до Ски центра Брезовица. Ноћење у шаторима.

 ПЕТАК – 29.06.2018.                                                                                                    

6:оо часова – Камени дом – 1700м, организованим превозом до превоја Превалац- 1500м, где је полазак на успон на врх Бистра – 2640м, продужавамо гребеном Језерски врх – 2604м, Црни камен – 2454м, Пирибрег – 2524м, Ски центар Брезовица –  Камени дом.

Дужина стазе око 25км, са успоном око 1800м и спуштањем око 1600м. Тешка стаза.

СУБОТА – 30.06.2018.

 6:00 часова – Камени дом, Меанче, Љуботен – 2498м, Штрбачко језеро – 2200м, Ски центар Брезовица – Камени дом.

Дужина стазе око 25.км, са успоном око 1500м и спуштањем око 1500м. Тешка стаза.

 НЕДЕЉА – 01.07.2018.

07:оо часова – Повратак организованим превозом.  Из Ски центра Брезовица, Призрен, уз обилазак царског града и манастира Св. Архангели, Св.Богородице Љевишке, Призренске Богословије и храма Св.Ђорђа. Продужетак пута правцем Приштина, Вучитрн, Косовска Митровица до Лепосавића.

 

ОРГАНИЗАТОРИ ОБЕЗБЕЂУЈУ:

– Могућност смештаја у Лепосавићу – за учеснике који долазе дан пре поласка ( хостел Улије – 500 дин, хостел Јевремовићи- 800 дин ).
– Превоз учесника аксије Лепосавић- Ски центар Брезовица и повратак.
– Смештај у шаторима поред Каменог дома.
– Два ручка (субота и недеља), уз незаборавне другарске вечери.
– Печати врхова и незаборавну туру са једне од најлепших планина на Балкану.

Котизација: 2600,oo дин ( превоз  и два ручка).             

 НАПОМЕНА:

-За учешће на овој припремној акцији потребна је психофизичка припремљеност учесника и адекватна планинарска опрема ( за сва годишња доба) и храна за три дана (доручак и међуоброк). Имајући у виду да је ово завршна припремна акција, веома слична извођењу главне, потребно је имати у виду да се понесе све као и за главну. Ранац минимум 35 литара,  минимум воде 2л – за цео дан ( воде нема на стази), чеона лампа, шатор, врећа за спавање, резервна обућа и одећа… Подсетити се у вези опреме на сајту Отаџбина памти.

-Сви учесници се морају придржавати плана и програма акције, а организатор оставља могућност промене плана у случају потребе.

-Безбедносна ситуација је тренутно стабилна, али учешће на акцији сваког учесника је  на сопствену одговорност.

-У Ски Центру Брезовица  нема продавница, све је потребно обезбедити пре поласка.

– Могућност сопствене исхране – индивидуално, без котизације ( нагласити у пријави).

-Обавезно понети лична докумената са собом.( лична карта, здравствена и планинарска књижица).

– Заинтересовани за мајицу која је рађена за 3.припремну акцију у три боје (црвена, плава и бела) да се јаве до 15.јуна, цена 600,оодин. У прилогу доставити име, презиме, величину, мушка – женска и боју коју желите.

-Могућност поделе у две групе – првог и другог позива.
– Приликом пријаве доставити: име и презиме учесника, ЈМБГ или датум рођења, број личне карте, број планинарске књижице (ко има) , име и место клуба или организације (ако је члан), уз напомену за исхрану. Пријаве слати на меил otadzbinapamti2018@gmail.com, а све остале информације код водича.

 

ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ – КАКО ДОЋИ НА АКЦИЈУ:

1 – Редовним или сопственим превозом до Лепосавића (предлог организатора) уз обезбеђен попуст. БГ – Лепосавић (повратна) 2000,оо дин.

*Joe travel- поласци из Београда код железничке станице 16:00, 17:45 и 23:40 часова.

2 – Редовна аутобуска линија ,, Тандемс“, из Београда  преко Ниша за Штрпце, информације до 14:оо часова, на телефон 029/073436 уз обезбеђен попуст(попусти важе за повратне карте).                                                    Полазак за Брезовицу из БГ – Аутобуска станица перон 8- 13:3о часова  преко Ниша – 17:00часова, сваког дана. Из Ниша у 11:30 и 17:оо часова.

Ради обезбеђивања што повољнијег попуста, савет је да се обратите водичу.

Учесници који се одлуче за ову варијанту не би могли да учествују у обиласку Грачанице, Газиместана и Призрена.

3 – Сопственим превозом директно до Ски Центра Брезовица.

Пријаве и информације обавезне су за све учеснике до петка 22.06.2018.год.

Кнежевић Радољуб – Раде 062 281- 282 и knez003@mts.rs                          

 

Водич бр.165. ПСС-а
Кнежевић Радољуб и
Марко Николић