1. припремна акција – Цер – Мионица – Струганик / 10-11.03.2018.

Протеклог викенда, од 9-11.марта 2018.године, изведена је прва припремна акција поводом обележавања 100 година пробоја Солунског фронта, „100км гребеном за 100 година“, у организацији удружења ,,Отаџбина памти“. Акција је изведена на планини Цер где је забележена прва победа у Великом рату 1914.године и непријатељ протеран са територије Србије.

Учествовало је укупно 36 учесника, од којих 22 кандидата за централну акцију. Тако су били заступљени представници са свих територија тадашњих мобилизацијских области и то: Моравске, Вардарске, Шумадијске, Тимочке, Дринске, Дунавске, Југословенске дивизије и одреда Срба добровољаца.

На овој припремној акцији учесници су се упознали са главном централном високогорском акцијом, која ће се извести од 10- 15.јула 2018.године, са обиласком већег дела пробоја Солунског фронта од планине Кожуф, преко Козјака до планине Ниџе, кота Доброг поља, Сокола и Кајмакчалана до долине Црне реке.

Већина учесника акције се окупила у петак увече у планинарском дому на Церу. Домаћини из ПСД Цер – Шабац су били веома срдачни и гостољубиви.

У суботу, 10. марта, изведена је прва припремна акција са изласком на врх Цера, а затим смо извели кружну варијанту у подножију са састављањем круга код планинарског дома. Дужина стазе износила је око 20,5км са успоном око 740м и исто толико спуштања. Пут нас је водио стазама и богазама где су вођене жестоке победоносне борбе за слободу отаџбине, кроз  село Текериш, где смо обишли стару школу у којој је била смештена болница за време Церске битке и где су окупатори побили све рањенике које су у њој затекли. Био је то крвави чин, који се не сме заборавити. Обишли смо спомен комплекс Церским јунацима где смо им одали пошту, а од кустоса уз једну дивну презентацију прошли кроз битку на Церу. Вече у планинарском дому протекло је уз презентацију централне акције и другарско вече.

У недељу, 11.марта, у јутарњим часовима, кренули смо са планине Цер, преко Ваљева и Мионице до манастира Рибнице у долини истоимене реке и Рибничке пећине а испод села Струганика. Обишли смо манастир, где је крштен, Богу се молио, школу започео и човек стасао, славни Војвода Живојин Мишић. Кружном стазом од манастира, кроз село Струганик, обишли смо родну кућу Војводе Живојина Мишића уз обилазак етно и историјске поставке. Дужина стазе око 6,5км са успоном 365м и исто толико спуштања.

Била је ово прва припремна акција али и први час Великог рата, надам се на задовољство свих учесника. Верујемо да ће сви уложити труд да издрже на свим следећим планираним припремним акцијама, као и на централној 100км гребеном за 100 година од пробоја Солунског фронта.

*Следећа припремна акција  је планирана за 14-15.април Гучево – Мачков камен – Крупањ.

Водич: Кнежевић Радољуб- Раде

Лични утисак Мирослава Величковића, учесника акције:

Поводом обележавања 100.годишњице Пробоја Солунског фронта, која је планирана од 10- 15.јула 2018.године, планиране су припремне акције пријављених, од којих је прва изведена на планини Цер, где је Српска војска однела прву победу у Првом Светском рату и протерала непријатеља са простора Отаџбине Србије.
Учесници су се у планинарском дому на церу окупили у петак поподне и суботу ујутру пре акције. Учесницима су се прикључили и наши домаћини, планинари Планинарско смучарског друштва ЦЕР из Шапца.
У суботу ујутру, 10. марта, по по прохладном јутру и прелепом дану, пошли смо на стазу која води од планинарског дома на врх планине Цер  687м. Пут је даље водио на кружну стазу која се прво спушта поред Косаниног града, а затим подножјем Цера преко Мирковаче и Трбосиља, долазамо у село Текериш. Обилапли смо основну школу са музејском поставком, споменик на Текеришу, који се тренутно рестаурира и музеј. По завршетку обиласка Текериша вратили смо се до планинарског дома преко Тројановог града. Заједнички ручак, одлично спремљен посни пасуљ, састанак и договор у вези централне и наредних припремних акција.

Лични утисак Наталије Бунчић, учесника акције:

Почело је…
Пријатна ми нервоза у стомаку али и осмех на лицу…почело је нешто за шта сам чула крајем прошле године и што ми је одмах изазвало пажњу…почело је нешто за шта су ми рекли да је много тешко…АЛИ…ја сам одлучила да пробам и уз божију помоћ успем…
Јуче и данас била сам на планини Цер…са планинарима и некима који то и нису, али постоји разлог који нас је све окупио… Родољубље, сећање и планинарење…Удружење „Отаџбина памти“, покренуло је акцију – 100км гребеном за 100 година пробоја Солунског фронта….акција на Церу је прва од припремних акција за завршну акцију у јулу ове године…од Гевгелије до Битоља.
Окупили смо се са свих страна Србије…Зрењанина, Београда, Шапца, Ваљева, Лознице, Г. Милановца, Ниша, Лесковца и Лепосавића (надам се да нисам некога заборавила) у планинарском дому Липове воде…хвала Банету и Јелени који су нас дивно дочекали…у току ова два дана ходали смо Цером, слушали приче о Церској бици, Великом рату…посетили Текериш, спомен костурницу…имали разговоре о завршној акцији, техничке и нетехничке…
Посетили смо и Струганик, родно место војводе Ж. Мишића…
Након дужег времена…на стази није било снега…осећа се да долази пролеће…