2. припремна акција Мачков камен – Гучево/ 13-15.04.2018.

Изведена је 2. припремна акција према плану и програму од 13. до 15. априла 2018.године од Бање Ковиљаче преко планине Гучево, Борање, Јагодње и Мачковог камена до Крупња. Ова акција изведена је поводом организовања централне акције 100км за 100.год пробоја Солунског фронта која ће се извести од 10-15.јула 2018.год на линији фронта пробоја. На овој акцији узели су учешће 46 учесника, већина пријављених кандидата, а такође и један број локалних планинара из Крупња и Лознице. Захваљујемо се  свима који су на било који начин помогли и допринели да се ова акција што боље изведе на задовољство свих учесника, као и самим учесницима који су дошли из разних крајева Србије од Новог Сада, Зрењанина Београда, Панчева до Косова и Метохије, као и од Шапца, Лознице, Ужица, Крупња, Горњег Милановца, Чачка, Смедерева до Ниша и Лесковца. Сви учесници су и представници Српских дивизија из мобилизацијских области Краљевине Србије у периоду Великог рата, који су и представници својих предака. Ова акција била је посвећена крвавој бици на Дрини, са обиласком кота које су се до последњег браниле на бранику отаџбине,  где је гинуло 5 војника на метру квадратном.

Акцију смо започели окупљањем у петак вече 13. априла  у Крупњу. Смештај и ноћење у сарадњи са ПК Соко из Крупња обезбедили смо у сали средње школе на подметачима. Исто вече од 20:30 часова, Удружење Отаџбина памти,  у згради Дома културе и просторијама библиотеке Политика, организовало је промоцију књиге ,,Зов карауле“, аутора Ненада Милкића, са којим смо освежили из заборава недавне жртве 1999.год у НАТО агресији код карауле Кошаре на АП Косову и Метохији. На беседи о херојима са Кошара направљена је паралела ,,На бранику Отаџбине – пре 100 година и после“.

Следећег дана у суботу 14. априла  – 7часова – организованим превозом учесници акције су превежени из Крупња до Бање Ковиљаче- 127м, где је био полазак у 8 часова, на стазу са првим успоном на Гучево- 779м, где се налази споменик изгинулим ратницима на овој коти у бици на Дрини 1914.г. Члан ПК Гучево из Лознице и пуковник у пензији Милош Дејановић упознао нас је са детаљима саме агресорске офанзиве Аустроугара и самим током битке на Дрини и Гучеву. Био је то један леп час историје ,,На бранику Отаџбине“. Након добре паузе, продужили смо венцем Гучева, да би се пребацили на планину Борању, све до планинарског дома ,,Шарена буква- 801м“, где су нас око 18 часова чекали домаћини из ПК Гучево- Лозница. Пратећа опрема је била превежена из Крупња до дома. Смештај, ручак, другарско вече и ноћење. Захвални смо локалном водичу Бранку Митрићу- Брану из ПК Гучево који је предводио овог дана стазу на којој смо прешли 27км са успоном 1600м и спуштања 915м.

У недељу 15.априла кренули смо у 7:15 часова на стазу која нас је водила од планинарског дома Шарена буква, даље гребеном  планине Борање и Црног врха- 856м, а затим планине Јагодње, врх Кошутња стопа- 939м до коте Мачков камен- 924м (9:30- 10:30 часова), где се налази и костурница јунацима са истоимене коте у бици на Дрини. О самом току битке кроз историјски час на овом светом месту где ни птице неће више да певају беседио је Сретен Цветојевић- Цвеле из Љубовије, испред Удружења потомака ратника Србије од 1912- 1920.године, коме се захваљујемо. Том приликом поводом изградње Спомен храма Светог Стефана Високог, прикупили смо скроман прилог и предали истом ( 80 еура и 12.500,оо дин) у жељи да се што пре заврши. Са Мачковог камена спустили смо се поред започетог храма и једног војничког гробља до Крупња- 271м ( 13:45 часова), где смо обишли цркву и спомен костурницу. Дужина ове деонице износила је 21км са успоном 650м и спуштања 1150м. Домаћини из ПК Соко из Крупња, приредили су за крај, за све учеснике скроман ручак на чему смо им захвални.

У братској љубави, акција је у потпуности и у складу са планом и програмом успела. Сви кандидати су прошли другу припремну акцију, без поврада и проблема на стази, тихо, нечујно, напуњени батеријом за даљи живот, богатији за још један вредан део златних страница историје Великог рата, нових пријатеља и простора који нас окружују, надахнути да буду још бољи људи него што су били. У то име благодарим свима који су дали свој допринос да тако и протекне ова акција.

Поздрав до следеће 3. припремне акције 18- 20. мај 2018.године –  Колубарска битка.     ***Овчар- Каблар- Маљен- Сувобор***

Извештај доставио:

Водич МБ 165- Радољуб Кнежевић- Раде