100 деце за 100 година


Позив младости на Завет на Кајмакчалану

Опис акције:

Младост једне земље је најбитнија. Задатак наше генерације је да сачува и пренесе потомцима оно што су нама преци сачували и предали. То предање је луча коју, ако предамо потомцима и научимо их колико је она вредна, не морамо бринути за будућност Србије. Најбољи опис за то је дао француски песник Ламартин 1833. када је видео „Ћеле кулу“ у Нишу:

„Нека Срби сачувају овај споменик. Он ће научити њихову децу шта вреди независност једног народа, показујући им какву су цену платили њихови очеви“.

Деца су суштина наше будућности. Из тог разлога организујемо планинарску туру која има за циљ да бар стотину деце изађе на Кајмакчалан, највишу коту Солунског фронта и чувену „огњену капију српске слободе“. Под слоганом „стотину деце за сто година“ желимо да на овај начин пробудимо интересовање код најмлађих како би огањ слободарства наставио да обасјава српство и у наредним вековима. Упознавање са историјом, радионице на отвореном, планинарска школица и географија уживо.

Деца морају бити у пратњи бар једног родитеља или одрасле особе. Могућа је и пријава преко клуба или школе. Поред своје обавезне опреме, која ће бити са вама на пешачењу, имаћете и личну опрему која ће вас чекати у кампу на врху Кајмакчалана. Листе и детаљи следе.

Програм акције:

 

1.Дан – Среда – 11.07.2018.год – Креће се аутобусима у 6 часова са паркинга Комбанк арене, скуп учесника у Р. Грчкој код ски центра Ворас подно планине Ниџе и врха Кајмакчалана, на висини око 2000 мнв. Очекујемо да смо око 16 часова тамо. Предаја личне опреме коју теренци износе на врх. Ноћење у шаторима (заједнички подижемо шаторе).

2.Дан – Четвртак – 12.07.2018.год – Петровдан – 9:оо часова- Полазак на успон од Ски центра Ворас- 2000м до врха Кајмакчалана- 2521м. Дужина стазе око 4км, са успоном око 520м. Ноћење у шаторима.

3.Дан – Петак – 13.07.2018.год – 8:00 часова – Полазак на стазу гребеном планине Ниџе од врха Кајмакчалана, сусрет са планинарском групом (гребенска тура) и повратак на врх Кајмакчалана- 2521м. Дужина стазе око 17км са успоном око 550м и спуштања око 550м. Ноћење у шаторима.

4.Дан – Субота – 14.07.2018.год – 8:оо часова – Повратак са врха Кајмакчалана до Ски центра Ворас. Преузимање своје опреме из теренаца. Дужина стазе око 4км са спуштањем око 520. Полазак ка Београду. Процена је да се стиже код Комбанк арене око 20 часова

Горска служба обезбеђује акцију.

Лимит је 100 деце и постојаће једна припремна акције на коју  морате поћи са нама. Сваки учесник добија активну мајицу.