Oбавештење – Цер 18. август 2018.

 Поводом обележавања годишњице Церске битке и прве победе Српске војске у Првом светском рату, у организацији ПСД Цер из Шапца, организује се републичка планинарска акција.

Акција ће се одржати на планини Цер, Преобрежење Господње,  субота 18. август 2018. године.

 

Програм акције:
Субота, 18.08.2018.
до 09:30 окупљање планинара код пл. дома „Липове воде” и отварање акције.
*10:00 часова-  полазак на дужу стазу: од планинарског дома, до манастира Радовашница. Од манастира настављамо ка видиковцу Крстови. Од видиковца идемо до Косаниног града, а одатле назад до планинарског дома „Липове воде”. Укупан силазак је 500м надморске висине, успон је такође 500м. Стаза је лака, пролази кроз листопадну и четинарску шуму, делом преко калдрмисаног пута. Дужина стазе је око 14км.
*11 часова-  полазак на краћу стазу: поред Косаниног града до видиковца Крстови и повратак у пл. дом, Дужина стазе је око 9 км, лака стаза, води калдрмисаним путем кроз шуму. по доласку у Дом (око 16,00 часова), ручак и затварање акције уз поделу диплома учесницима акције.
Неопходна је одговарајућа обућа и опрема. Вода за пиће код планинарског дома и у манастиру Радовашница. Цер је планина која је сиромашна водом. па може доћи до проблема са редовним водоснабдевањем. Потребно је да сваки планинар понесе своју воду према процени за временске услове на дан одржавања акције.
Долазак превозом:
Асфалтним путем Шабац – Крупањ, скретање на 30-ом километру на превој Крст испред села Текериш, и даље путем до планинарског дома „Липове воде” још 6,5 км.

Организатор организује ручак, на дан 18. августа 2018. године, цена оброка 200,00 динара (обавезно понети прибор и посуде за јело!).

ПРОГРАМ ЗА ,,КАЈМАКЧАЛАНЦЕ“ и све друге добре воље:

Позив свим учесницима акције Удружења Отаџбина памти за 100 година Пробоја Солунског фронта:

 Скуп у петак у поподневним часовима на планини Цер, код планинарског дома ,,Липове воде“, где би подигли логор (ноћење у шаторима). Индивидуално, самоорганизовањем, нема организован превоз.

-субота- учешће на планинарској акцији по програму организатора, анализа и презентација изведених акција  ,,100 деце са родитељима и 100 км гребеном фронта за 100 година Пробоја Солунског фронта“, договори за даље акције и другарско вече;

-недеља- учешће на централном обележавању Церске битке  код спомен комплекса у селу Текериш.

Пријаве и консултације до уторка 14. августа  код водича:

Радољуб Кнежевић 062  281 282

Драган Радојчић 063 8464283

100 деце за 100 година